Je voelt je ellendig en daar wil je vanaf. Het liefst zo snel mogelijk.

We zijn eerlijk. Meestal gaat dat niet heel snel, maar met onze coaching gaat het wel heel zorgvuldig en grondig. We begeleiden je zelfs zodanig dat het eigenlijk altijd lukt om je sterker uit de strijd te laten komen.

Ellende is en blijft ellende. Voor niemand is het meemaken van ellende fijn. Geen enkel mens uitgezonderd. Ook niet als het uiteindelijk tot iets goeds leidt.

Iemand die midden in de ellende zit, heeft weinig aan teksten als: “Je komt er sterker uit.” Daar wordt diegene eerder boos of wanhopig van, omdat met een dergelijke reactie de pijn niet erkend wordt.

Het is dus echt ook een moeilijke periode.

Maar bedenk dat als het dan toch al ‘slecht’ is, je de ‘ellende’ maar beter kunt gebruiken om er iets waardevols mee te doen en die periode van ellende niet te verspillen. En er dus voor gaan om uit deze periode sterker dan voorheen te verrijzen.

Wij zijn precies daarin gespecialiseerd. Hieronder tref je alle mogelijkheden aan.

Wil je een afspraak maken of wil je weten of onze coaching ook iets voor jou is?

 • Je kunt bellen naar Greet Vonk: 06-13 91 26 58
 • Je kunt een gratis pre-intake/adviesgesprek boeken
 • Je kunt ook hieronder eerst nog wat meer lezen


What doesn’t kill you..

…makes you stronger…. Een voor velen bekende kreet. En ó zo waar en vaak ó zo moeilijk om te realiseren. Vooral als je forse tegenslag hebt. Dan komt het er echt op aan. Onze PTG-coaching helpt daarbij. Volgens de principes van de PostTraumatische Groei (PTG) zetten we in op jouw krachten. Daarmee zet je je nare ervaringen om in levenswijsheid.

Vraag eens: ‘Wat heb je geleerd van je ellende?’ in plaats van ‘Hoe erg was het?’

Welke coachvragen?

Voel je je al een tijd moe, uitgeput, depressief, ongedurig, boos, onveilig, angstig?

Ben je bang om je ziek te moeten melden of ben je al arbeidsongeschikt als gevolg van psychisch-emotioneel gerelateerde klachten?

Wij zijn gespecialiseerd in coachen bij klachten als:

 • te weinig grip op je eigen gedrag of begrip daarvan
 • onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden
 • moeilijk hanteerbare emoties
 • burn-out, overspannenheid
 • depressie
 • angstklachten
 • traumatische gebeurtenissen
 • laag zelfbeeld
 • rouw/verlies
 • aangrijpende ontslagsituatie
 • moeite met het verwerken van een Bijna Dood Ervaring (BDE)
 • enzovoort

Onze coachtrajecten

Onze coachtrajecten van zijn anders dan ‘gewone’ coachtrajecten. Wij hebben een aanpak ontwikkeld die is gebaseerd op tientallen jaren ervaring en die aansluit bij recente wetenschappelijke inzichten. De volgende punten staan centraal.

 • Eigen regie. Ook als je het heel moeilijk hebt ben je in staat om regie te nemen, ook al voelt het niet zo. Het proces loopt hanteerbaarder als dat wordt ondersteund door een deskundige coach. Een traumatische ervaring is een vermorzelaar van onze beleving van de dagelijkse realiteit. Dat is een heftig proces. Begeleiding daarvan vereist vakmanschap, levenservaring en professionele ervaring.
 • Focus op kracht. Wij focussen ons liever op de kracht van een mens dan op een ziektelabel. Aandacht geven aan potentieel, sterktes en talenten werkt veel beter dan het verminderen van ‘de zwaktes’. We zeggen daar overigens niet mee dat je je zogenaamde ‘zwaktes’ moet ontkennen, er overheen ‘blazen’ of negeren. Het erkennen, herkennen en aanvaarden van je ‘zwaktes’ (eigenlijk: valkuilen) leidt tot gebalanceerde zelfkennis en dat leidt tot grotere tevredenheid en de mogelijkheid je capaciteiten bewust te gebruiken. Dat betekent in de praktijk dat wij gericht zijn op zowel herstel als op persoonlijke groei.
 • Gewoon doen. Moeilijke periodes in het leven heeft iedereen. Wij ondersteunen het verwerkingsproces en doen daar vooral heel gewoon over, zonder het te klein of te groot te maken. Onze aanpak gaat er vanuit dat moeilijke periodes ook positieve mogelijkheden bieden, waardoor sneller herstel optreedt en persoonlijke groei wordt gerealiseerd.
 • Ondersteunend aanbod.Wij hebben ervaren dat coachtrajecten veel sneller duurzame resultaten opleveren als er gericht aandacht wordt besteed aan zowel emotionele als mentale, fysieke en energetische groei. Afhankelijk van de coachvraag en jouw persoonlijke voorkeur, worden de coachgesprekken daarom mogelijk ook ondersteund door extra activiteiten. Wij werken daarvoor regelmatig samen met deskundige professionals die uitstekende resultaten hebben geboekt.
 • Jouw coachdoelen centraal. Jouw coachdoelen staan centraal in het hele traject. We evalueren samen met jou en meten de resultaten van het coachtraject objectief.  We maken daarom bij het eerste en na het laatste gesprek gebruik van wetenschappelijk gevalideerde vragenlijsten om de voortgang te kunnen meten.

Wetenschappelijke inzichten PTG coaching

 • Seligman & Csikszentmihaly (2000) zijn de grondleggers van een nieuwe stroming in de psychologie: de positieve psychologie. Voorheen was de psychologie vooral gericht op het verminderen van klachten en werd een probleemgerichte benadering gehanteerd. De positieve psychologie is vooral gericht op gezondheid en welbevinden. In dit onderzoeksgebied wordt juist gekeken naar menselijke kracht, talenten en optimaal functioneren (zie bijvoorbeeld Schaufeli & Bakker, 2004).
 • Een belangrijk onderzoeksgebied binnen de positieve psychologie is PostTraumatische Groei (PTG) (zie bijvoorbeeld Tedeschi & Calhoun, 2004; Park et al., 2009; Joseph et al., 2012). Binnen dit onderzoeksgebied is er ook aandacht voor positieve veranderingen na moeilijke gebeurtenissen of omstandigheden. PostTraumatische Groei kan leiden tot transformatie, wat betekent dat de veranderingen blijvend zijn (Park et al., 2009). In het algemeen zijn er drie domeinen waarop groei wordt gerealiseerd, namelijk persoonlijke relaties (bijvoorbeeld meer waarde toedichten aan relaties met familie en vrienden), zelf-perceptie (bijvoorbeeld veerkracht, wijsheid, kracht en inzicht in eigen sterktes en beperkingen) en levensfilosofie (bijvoorbeeld een gewijzigd inzicht in wat nu echt
belangrijk is in het leven) (Joseph et al., 2012; Tedeschi & Calhoun, 2004 en 2008).
 • PostTraumatische Groei leidt tot het verhogen van persoonlijke hulpbronnen (zoals bijvoorbeeld optimisme en veerkracht) en op hun beurt zijn persoonlijke hulpbronnen van grote invloed op het optimaal functioneren van medewerkers. Greet Vonk is op dit onderzoek afgestudeerd. Dit heeft in september 2019 geleid tot een publicatie in het wetenschappelijke tijdschriftInternational Journal of Workplace Health Management. Het is een onderzoek naar de werkbeleving van mensen na herstel van een burn-out. Hieruit blijkt dat medewerkers die een burn-out hebben gehad gemiddeld net zo bevlogen zijn als medewerkers die geen burn-out hebben ervaren. Daarnaast blijkt dat het ervaren van PostTraumatische Groei tijdens het herstelproces van burn-out bijdraagt aan een verhoging van persoonlijke hulpbronnen en bevlogenheid en vermindering van resterende burn-out klachten. Wij hebben ervaren dat bij andere psychische klachten dezelfde resultaten geboekt worden.

  Ervaringen van coachees

  Label

  “Door gesprekken met Anja en Greet heb ik veel geleerd over mijzelf en hoe ik beter met bepaalde zaken en situaties om kan gaan. Dat heeft niet alleen na de lastige periode op mijn werk, maar zelfs privé positieve doorwerking gehad. Ik heb meer vertrouwen gekregen en geef beter aan wat ik wel en niet wil. Ik heb veel bijgeleerd waar ik de rest van mijn leven wat aan zal hebben.”

  Melanie

  Label

  “De energie die ik na elke sessie bij Greet voelde terugvloeien in mijn geest was verbazingwekkend. De drijfveren-, talenten-, en gedragsanalyse gaf mij een haarscherp beeld van waar ik energie uit haal op het werk. Inmiddels heb ik zicht op een baan en een werkgever die veel beter passen bij mijn wensen en karaktereigenschappen.”

  Jan

  Label

  “Door Anja ging ik terug in de levensmolen met de wetenschap dat, wanneer je maar een been of arm uitsteekt, je de molen kunt stoppen wanneer je dat wilt. Grenzen aangeven, spelen met energie, beter voor mezelf zorgen en opkomen. Daar ligt de kracht, daar vind je de balans tussen willen en mogen i.p.v. moeten en doelloos doen. Ik weet nu dat ik er behoorlijk invloed op kan hebben om mijn energie positief te richten en te benutten.”

  Jantina

  Label

  “Ik kwam n.a.v. een burn-out bij Anja en Greet terecht. Het sprak mij aan dat zij geloven dat je sterker kunt worden door ellende, dat je kunt groeien van een trauma en dat je er niet slechter, niet hetzelfde, maar juist beter uitkomt. Tijdens de sessies vond ik Anja en Greet heel professioneel. Hoe moeilijk mijn periode ook was, zij hadden altijd goede inzichten. Daar heb ik de rest van mijn leven iets aan.”

  Sara

  Home » PTG – Aan de slag » PTG-Coaching

  Ontvang Kennis & Inspiratie

  We vertellen graag over ons werk en onze missie: PostTraumatische Groei bekender maken dan PTSS. Omdat het zoveel voor mensen kan betekenen! Deze nieuwsbrief biedt inspiratie en kennis. Zowel voor jou persoonlijk als voor jou als professional.

  Ontvang de nieuwsbrief

  You have Successfully Subscribed!