Wat is PTG?

Sterker door ellende

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen je leven compleet op de kop zetten. Of het nu het krijgen van een levensbedreigende ziekte is, het meemaken van een burn-out, het zien gebeuren van een vreselijk ongeluk, het verliezen van je geliefde of baan, het beroofd worden, etcetera. Het is heftig en ingrijpend. Daar bestaan veel negatieve beelden over.

Maar ze kunnen je levensloop óók in positieve zin compleet transformeren. Je kunt het bij mensen herkennen als ze erover praten alsof hun leven in ‘stukjes’ is gedeeld, zoals: “sinds mijn ongeluk ben ik een ander mens, ik geniet veel meer van het leven”, “na mijn herstel van kanker weet ik wat echt belangrijk is in het leven”, “mijn wereld stortte in toen ik mijn baan verloor, maar achteraf is dat het beste wat me is overkomen”.

Als je midden in de ellende zit, heb je weinig aan teksten als ‘je komt er sterker uit’. Dat weet je met je hoofd soms ook wel, maar zo voelt het dan absoluut niet. Toch kun je sterker worden door ellende.

 

Wat is PostTraumatische Groei?

Groeien door tegenslag heet in de wetenschap PostTraumatische Groei (PTG).
PTG verwijst naar emotionele groei en positieve psychologische veranderingen door het worstelen met allerlei klachten, een persoonlijke crisis of moeilijke omstandigheden.
PTG leidt tot transformatie. Dat betekent dat veranderingen blijvend zijn en je er sterker en wijzer uitkomt. Je ervaart daardoor een hogere kwaliteit van leven.

 

PTG leidt tot transformatie

In het algemeen zijn er vijf deelgebieden waarop je kunt groeien:

  • Bijvoorbeeld een andere waarde hechten aan relaties met familie en vrienden: opener, empathischer, aandachtiger, duidelijker, selectiever.
  • Persoonlijke kracht. Bijvoorbeeld het verhogen van veerkracht, wijsheid, authenticiteit, senioriteit en meer inzicht in eigen sterktes en beperkingen, talenten en valkuilen.
  • Verandering in religie/spiritualiteit/levensfilosofie. Bijvoorbeeld een gewijzigd inzicht in wat nu echt belangrijk is in het leven.
  • Ervaren van nieuwe mogelijkheden en verbreden van de horizon.
  • Verandering in de waardering/beleving van het leven.

 

Groeien in moeilijke tijden

Veel mensen kennen de term PTSS (posttraumatische stress stoornis) en weinig mensen kennen de term PTG. Dat is belangrijk is om bij stil te staan. Als je mensen vertelt dat ze kwetsbaar zijn en hulp nodig hebben, wordt dat snel een self-fulfilling prophecy; door het te vertellen wordt het vanzelf waar. Het werkt beter als je (h)erkent dat mensen kunnen groeien in moeilijke tijden en dat ook in een dergelijke situatie mensen in staat zijn om verantwoordelijkheid te nemen in hun eigen proces.

Je hébt je gedrag. Je bént je gedrag niet!

Gedrag kun je bijstellen.
De macht der gewoonte is zeer hardnekkig, dus het is 
belangrijk om door te zetten met geduld in het aanleren van nieuwe, passender gewoontes.
Daarmee bereik je niet dat oud gedrag zichzelf oplost. Je krijgt 
er echter wel meer mogelijkheden bij, waardoor je leert kiezen welk gedrag in een situatie het meest passend is.

 

Bron: Gelukkig door ont-dekken – Sterker door ellende

Home » PTG – Aan de slag » Wat is PTG?

Ontvang Kennis & Inspiratie

We vertellen graag over ons werk en onze missie: PostTraumatische Groei bekender maken dan PTSS. Omdat het zoveel voor mensen kan betekenen! Deze nieuwsbrief biedt inspiratie en kennis. Zowel voor jou persoonlijk als voor jou als professional.

Ontvang de nieuwsbrief

You have Successfully Subscribed!