Studiedag 29 november 2023

 

Programma

 

Gastdocent: Luc Swinnen
Thema: PTG en Polyvagaal Theorie

09.30 Ontvangst

10.00 Start programma

12.30 – 13.30 Lunch

16.00 Einde

 

Inhoud Programma

De Polyvagaaltheorie en PostTraumatische Groei zijn twee concepten die betrekking hebben op de psychologie en het welzijn van individuen, ze zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden.

 

Polyvagaaltheorie:

De Polyvagaaltheorie, ontwikkeld door Dr. Stephen Porges, is een neurobiologische theorie die zich richt op het begrijpen van de fysiologische reacties van het autonome zenuwstelsel op stress, gevaar en sociale interactie.

Deze theorie benadrukt de rol van de nervus vagus, een belangrijke zenuw die betrokken is bij de regulatie van ons autonome zenuwstelsel. Volgens de theorie zijn er drie verschillende "toestanden" of reacties van het zenuwstelsel: de ventrale vagale toestand (veiligheid en sociale verbinding), de sympathische toestand (vechten of vluchten) en de dorsale vagale toestand (bevriezing).

De Polyvagaaltheorie wordt vaak toegepast om te begrijpen hoe mensen reageren op stress, trauma en herstel. Het kan helpen bij het begrijpen van waarom sommige mensen na traumatische gebeurtenissen moeite hebben met het reguleren van hun emotionele reacties.

 

PostTraumatische Groei:

PostTraumatische Groei verwijst naar positieve psychologische veranderingen die kunnen optreden als gevolg van het doormaken van een trauma of moeilijke levensgebeurtenis. In plaats van alleen de negatieve gevolgen van trauma te benadrukken, richt PTG zich op de potentiële groei, veerkracht en positieve transformatie die zich in het leven van een individu na trauma kunnen voordoen.

Deze groei kan zich manifesteren op verschillende gebieden, waaronder persoonlijke kracht, relaties, waardering van het leven en nieuwe mogelijkheden.

De Polyvagaaltheorie kan worden gebruikt om te begrijpen hoe het zenuwstelsel reageert op trauma en stress, wat op zijn beurt van invloed kan zijn op het vermogen van een persoon om PostTraumatische Groei te ervaren.

Een beter begrip van de fysiologische reacties op trauma kan therapeuten en professionals helpen bij het ontwikkelen van interventies en benaderingen om PTG te ondersteunen.

 

Kortom, de concepten van de Polyvagaaltheorie en PostTraumatische Groei kunnen worden geïntegreerd om een dieper begrip te krijgen van de psychologische en fysiologische aspecten van trauma en herstel.

 

Stap 1: De Polyvagaaltheorie Ontdekken

Leer hoe jouw lichaam reageert op stress en trauma volgens de fascinerende Polyvagaaltheorie. Begrijp de geheimen van het zenuwstelsel en ontdek hoe het jouw emotionele reacties beïnvloedt.

Stap 2: PostTraumatische Groei Begrijpen

Wat gebeurt er na een traumatische gebeurtenis? Leer hoe PostTraumatische Groei positieve veranderingen in jouw leven kan ontketenen. Ontdek hoe je sterker, veerkrachtiger en capabeler kunt worden.

Stap 3: Integratie voor Persoonlijke Groei

Krijg inzichten over hoe de Polyvagaaltheorie en PostTraumatische Groei elkaar beïnvloeden. Ontwikkel de tools en benaderingen die jou en anderen kunnen helpen groeien en bloeien na trauma.

 

DR. LUC SWINNEN

LucSwinnen-780x448
Dr. Luc Swinnen is arts, psychosociaal therapeut, coach en trainer en is al meer dan 20 jaar intens bezig met onderzoek rond stress, burn-out, het brein en de polyvagaal theorie.
Hij publiceerde in tal van internationale en nationale tijdschriften en is een welbespraakt spreker op congressen. Hij schreef 9 boeken en doet onderzoek naar PostTraumatische Groei in relatie tot Polyvagaal Theorie.

 

Praktische informatie

Tijdsduur: 1 dag
Locatie: Het Vogelrijk in Wittelte

195,00

Opties & Bestellen
Aangesloten bij

Ontvang Kennis & Inspiratie

We vertellen graag over ons werk en onze missie: PostTraumatische Groei bekender maken dan PTSS. Omdat het zoveel voor mensen kan betekenen! Deze nieuwsbrief biedt inspiratie en kennis. Zowel voor jou persoonlijk als voor jou als professional.

Ontvang de nieuwsbrief

You have Successfully Subscribed!